Het kleurenpallet voor het Fortuna raam

15-11-2019
Begonnen met de restauratie

Hoewel we helaas nog steeds geen foto hebben gevonden van het originele raam, hebben we wel een start gemaakt aan de restauratie van het raam. 
Er zijn verschillende glaasjes stuk gegaan door de jaren heen, deze worden vervangen. Daarvoor zijn nu de juiste kleuren uitgezocht. Als het glas in huis is, zullen we de stukken snijden en gaan brandschilderen. 

Ondertussen gaat onze zoektocht naar een foto van het origineel natuurlijk gewoon door!

09-11-2019
Een stapje verder..?

Hoewel we nog geen foto van het originele Fortuna raam hebben gevonden hebben we wel deze foto gevonden. Roel Hildebrand van de Alkmaarse Glazenier heeft dit raam in 2004 in zijn bezit gehad. 
Ook Tineke heeft precies hetzelfde raam in haar bezit. 
Ook al is het niet het raam, het helpt ons wel verder. Het doet ons vermoeden dat er een drieluik was, dat deze ramen naast het Fortuna raam zaten. En als dat zo is, kunnen we de hoogte bepalen van het Fortuna raam, want die zal dan hetzelfde zijn als dat van deze ramen.

Dat betekend dat het raam 77 cm hoog wordt. Hoe fijn is het dat met ons gepuzzel, het raam nu een hoogte heeft van ongeveer 77 cm! Dat geeft ons de indruk dat we tot nu toe, goed gepuzzeld hebben en dat het raam niet hoger, maar breder moet worden. 

Wat ook helpt aan deze foto is natuurlijk het patroon. We hebben hier een verdeling en zien hoe het originele patroon geweest is. Dit helpt ons zoeken naar het juiste patroon in het Fortuna raam. Dit betekent helaas nog niet dat we er zijn, maar wel weer een stapje verder!

Het raam van Roel Hildebrand, Tineke bezit precies hetzelfde raam

06-11-2019
Update

Afgelopen weekend is er heel veel aandacht aan het Vrouwe Fortuna raam geschonken. We waren te zien bij Hart van Nederland, José is langs geweest bij RTV Seaport Radio en er stond een stuk in de IJmuider Courant. 
Hoewel we heel veel leuke reacties hebben gekregen, heeft dit nog niet geleidt tot de oplossing van de puzzel. 

Natuurlijk zijn we zelf ook verder gaan puzzelen en zoeken. Tineke moest een aantal dingen van haar man onthouden. “Spaarne 79”, “Sabelis en Kerrebijn”. 
Op Spaarne 79 zat het Gesticht voor de liefde, het was onderdeel van de katholieke kerk die daar tot de jaren 70 naast heeft gestaan. Wij vonden dit een vreemde combinatie. De ramen, zowel Hermes van de Handel als Vrouwe Fortuna, vinden wij niet kerkelijk of Katholiek. Dus zijn we verder gaan zoeken op Sabelis en Kerrebijn. Dit was een grote glashandel aan de Antoniestraat in Haarlem. In 1902 gingen de twee samen werken aan de Antoniestraat en niet veel later voerde zij kantoor op het Spaarne 75. 
Op dit moment proberen we interieur foto’s van dat pand te vinden, want dit zou voor ons gevoel veel beter passen bij de ramen.

Hart van Nederland 03-11-2019
Glazenier komt niet uit glas in lood puzzel en vraagt om hulp

Glazenier José Huijbens heeft hulp nodig bij het oplossen van een ingewikkelde puzzel. De glas in lood winkel waar ze werkt heeft een glas in lood raam gekregen, alleen werd het in stukken binnengebracht en is er geen foto van het raam zoals het eruit moet zien.

José en haar collega’s zijn al een heel eind, maar komen er niet helemaal uit. En daarom is ze nu op zoek naar iemand die haar kan helpen aan een afbeelding van het raam zoals het eruit moet zien.

Oude glorie

Degene die het raam bij de glas in lood zaak in Santpoort-Noord binnenbracht is Tineke Brouwer. Haar man nam het raam mee uit een huis waarin hij als loodgieter werkte aan een verbouwing. Samen met nog een ander exemplaar, dat wel helemaal gaaf is. Haar man is inmiddels overleden, maar Tineke denkt dat hij het prachtig zou vinden als het in oude glorie hersteld wordt.

Eerbetoon

“Mijn man hield van dit soort dingen. Hij zou het zeker leuk hebben gevonden om het raam weer in zijn geheel te zien. Maar hij zou de speurtocht ook fantastisch hebben gevonden.” Met die speurtocht bedoelt Tineke haar zoektocht naar de geschiedenis van het raam.

Ze weet dat het pand waar het raam vandaan komt, in Haarlem vlakbij de Verfroller staat, een bekende brug in de Noord-Hollandse hoofdstad. De hoop is nu dat er foto’s zijn van dat pand en van het raam waarom het gaat. Zodat José en haar collega’s de laatste stukjes van de puzzel kunnen gaan leggen.

IJmuiden Courant 02-11-2019
Waar komt toch dat prachtige historische raam vandaan dat in stukjes bij Lichtspel Glas-in-Lood in Santpoort-Noord belandde?

Een oproep op Facebook van Lichtspel Glas-in-Lood heeft onverwacht veel reacties gekregen. Het SBS6 tv-programma Hart van Nederland besteedt dit weekend aandacht aan de zoektocht naar het uiterlijk en de herkomst van een historisch raam, dat het ambachtelijk bedrijf in stukjes kreeg aangeleverd.

Het onderwerp zou vrijdag aan bod komen in Hart van Nederland maar vanwege ander nieuws is het item verschoven naar dit weekeinde.
„Dit prachtige raam van Vrouwe Fortuna is als een puzzel zonder de doos met het voorbeeldplaatje”, vertelt eigenaar en glazenier José Huijbens. „We kregen het van Ineke Brouwer uit Santpoort. Haar man, die inmiddels overleden is, had het meegenomen van een sloopklus. Helaas is er geen foto gemaakt voordat het raam uit elkaar ging.”
Toch zijn José en haar medewerkers dankzij het nodige puzzel- en speurwerk al een heel eind gekomen. „Waarschijnlijk is dit raam afkomstig uit het pand aan het Spaarne 87-89 in Haarlem. Dat was van 1845 tot 1966 het klooster van de Heilige Veronica. Hier woonden de Zusters van Liefde, een katholieke orde die onderwijs verzorgde.”

„Het werk doet mij denken aan dat van Schrier & de Ru”, reageert collega Roel Hillebrand van De Alkmaarse Glazenier op Facebook. „Maar Haarlem kende veel glazeniers die soortgelijk werken maakten.” De krulvorm bovenin verwijst volgens hem naar de twee hoornen des overvloeds. Dat kan goed kloppen, want daarmee werd Vrouwe Fortuna als de Romeinse godin van het toeval of het lot vaak afgebeeld. „Dat lijkt me meer iets voor een zakelijk gebouw dan voor een klooster of school”, besluit Hillebrand zijn reactie.

José hoopt dat alle aandacht er voor kan zorgen dat de puzzel uiteindelijk wordt gelegd. „Zo hebben we nog een heleboel losse stukjes fruit, die we niet op hun plek krijgen. Het zou toch fantastisch zijn als we het raam weer in zijn oude luister kunnen herstellen?” Tips of aanwijzingen via jose@lichtspel.nl of 023-5395909. Bij Lichtspel in de Hoofdstraat van Santpoort-Noord, ligt het puzzelraam op een lichtbak.